If the teacher does not return to work after maternity leave, will he be unable to go to work for 3 years?
Question
Can a teacher at school, after taking maternity leave and not returning to work after 126 calendar days, compulsorily go to work for 3 years?
Answer
According to Article 405 of the Labor Code, after the end of maternity leave, at the woman's request, she is given a childcare leave until the child reaches the age of two.
A woman is granted, at her request, additional leave to care for her child until the child reaches the age of three, without saving wages.
According to Article 239 of the Labor Code, the former place of work (position) of the employee is retained when providing maternity leave and childcare leave.
In this case, the employee has the right to return to work at any time. Similarly, if the employee wants to return to work, the employer has no right to say that he will not be able to work for 3 years.
That is, after the end of the maternity leave, the employee can return to work even after two days, as this is her full right.
In conclusion, the employee can return to work using his right. In this case, the employer cannot refuse an employee returning from a decree leave.
It should be recalled that teachers returning from maternity leave and childcare are allocated lessons in accordance with the requirements of the Regulation "On the procedure for filling up classes and forming tariff lists in general education institutions" (No. 3271) in accordance with labor legislation.
Comments 4
Please register to comment!
News
Maktab va texnikumlarda nemis tilidan dars berish uchun xorijdan 500 nafar “til egasi” olib kelinadi
Prezident qarori bilan tashkil etilgan Psixologiya ilmiy-tadqiqot institutiga rahbar tayinlandi
Farg‘onada attestatsiya test savollarini rasmga olib tarqatgan o‘qituvchi aniqlandi
Kuzgi attestatsiyada 240 mingdan ortiq oʻqituvchi ishtirok etadi
News on the topic
Вы спрашивали
O‘qituvchi dekretga chiqishdan oldin chet elga ketsa, ish joyi va dekret puli saqlanadimi?
Shuni ham unutmaslik kerakki, xodim istagan vaqtida bolani parvarishlash ta’tilidan qaytish huquqiga ega. Agar xodim homiladorlik va tug‘ish ta’tili tugaganidan so‘ng ishga qaytadigan bo‘lsa, odatdagidek ish faoliyatini davom ettiraveradi.
Вы спрашивали
How are teachers' lessons allocated while on leave?
There are two ways to do this
Вы спрашивали
Can a female teacher with children under three years of age work without obtaining a professional certificate?
This contradicts the Resolution of the Cabinet of Ministers No. 87.
Вы спрашивали
When will 75% of the decree be paid?
An employee is paid a pension in the amount of not less than 75 percent of the average monthly salary.
English
Edit your comment